Większość z nas jest przekonanych, że zdrowe odżywianie wiąże się z wysokimi kosztami. W efekcie spora liczba osób odżywia się niezdrowo. Wiem jednak z własnego doświadczenia, że jest mnóstwo bardzo smacznych produktów, nadających wyrazistego smaku potrawom i mającym duże wartości odżywcze, które do tego nie kosztują wiele. Produkty te są dostępne na półkach większości sklepów spożywczych, często mijamy je nie zwracając na nie uwagi.
Jaki jest koszt zdrowego odżywiania się?
Wiesz, jaka jest odpowiedź na to pytanie? Otóż będzie to kosztować tylko tyle, ile sobie zaplanujesz. Jeżeli zamierzasz spożywać w dużej mierze świeże produkty, to na liście Twoich zakupów powinny znaleźć się przede wszystkim sezonowe owoce i warzywa. Kupuj je na lokalnych targowiskach. Jakość warzyw i owoców, które można tam kupić jest znacznie wyższa niż tych, które dostępne są w supermarketach, do tego ich ceny są często niższe. Jeżeli planując swój budżet uwzględniłeś/uwzględniłaś w nim jakieś szaleństwa, to nie rezygnuj z nich. Nie zakładaj także na wyrost, że zdrowe odżywianie oznacza konieczność kupowania produktów egzotycznych, których nazw nie potrafisz wymówić. Wśród warzyw i owoców, które rosną u nas mnóstwo jest takich, które nawet, gdy bardzo się postaramy nie będziemy mogli nazwać drogimi.
Kupujemy warzywa
Brokuły
Są dostępne w sklepach przez cały rok, jednak sezon na nie rozpoczyna się późną jesienią, gdy coraz trudniej jest kupić nie tylko świeże warzywa, ale także owoce. Jeden dorodny brokuł nie kosztuje w sezonie więcej niż 6 zł. Wystarczy tylko kilka różyczek do przygotowania pysznego sosu do makaronu, przygotowania sałatki czy zupy. Brokuły powinny gościć na Twoim talerzu jak najczęściej. Są skarbnicą witamin, żelaza i przeciwutleniaczy. Powodują wzdęcia, powinny więc ich unikać osoby, które maja problemy gastryczne. Nie są wskazane także dla osób, które chorują na niedoczynność tarczycy.
Cebula
Jest stosunkowo tania, niemal przez okrągły rok można ją kupić za mniej więcej 2 zł za kilogram. Wystarczy odrobina podsmażonej czy surowej cebulki, aby potrawy zyskały zupełnie nowy smak i zapach. Cebula jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych (głównie magnezu i potasu) oraz antyoksydantów. Działa bakteriobójczo.
Szpinak
Gdy trwa sezon na szpinak, można go kupić w cenie około 10 zł za kilogram. Liście szpinaku są bardzo lekkie, na kilogram wejdzie ich mnóstwo. Świeży, polski szpinak jest doskonały do duszenia. Zimą warto go kupować mrożony. Cena mrożonego waha się od 7 do 8 zł za kilogram. Szpinak jest źródłem kwasu foliowego, witamin C i K, zawiera także antyoksydanty.
Ziemniaki
Są podstawą naszej kuchni. Wiosną chętnie kupujemy pyszne młode ziemniaczki w cenie od 2 do 3 zł za kilogram. W sezonie jesienno-zimowym ich cena jest niższa, można je często kupić za mniej jak 2 zł za kilogram. Ziemniaki powinniśmy gotować bardzo krótko. Warto też gotować je mało rozdrobnione. Przyrządzając je w ten sposób ograniczymy straty witaminy C. Ziemniaki są bogate także w potas i magnez.


